Gáz főzőlapok
Előnyök:
- Esztétika: A gáz alapú főzőlap dísze lehet egy klasszikus konyhának. Egy szép gázlap feldobhatja a konyhát
- Ár: A gáz főzőlapok általában olcsóbbak a kerámialapos vagy indukciós főzőlapoknál
- Kialakítás: Ajánlott ha eleve adott a gáz kiállás, és a vásárló ragaszkodik a megtartásához
- Edények: Minden edénnyel használható
Hátrányok:
- Energiatakarékosság: A gáz főzőlap lángja nem csak az edényt, hanem a szoba levegőjét is melegíti, ezért nem túl hatékony
- Biztonság: A gáz és a nyílt láng minden esetben plusz kockázatot jelent, erre mindig felhívjuk vásárlóink figyelmét
- Tisztítás: A gáz főzőlapokra a nyílt láng miatt ráégett szennyeződések nehezen tisztíthatóak, erős vegyszereket (hideg zsíroldó stb) és erős súrolást kell használni
Kerámialapos főzőlapok
Előnyök:
- Esztétika: A kerámialapos főzőlapok egyszerű lapos dizájnnal rendelkeznek, így minden konyhába (stílustól függetlenül) illeszkednek
- Ár: A kerámialapos főzőlapok a gáz és az indukciós lapok között van árban
- Kialakítás: Ha nincs eleve kialakítva a gáz hálózat, jó megoldás lehet
- Edények: Minden edénnyel használható
Hátrányok:
- Energiatakarékosság: A kerámialap egy alul izzó tekerccsel alakítja az elektromos áramot hővé, először a tekercset, utána az üvegkerámiát, majd végül az edényt felmelegítve, nem túl hatékony
- Biztonság: A gáz főzőlaphoz képest biztonságosabb, hiszen nyílt lángot nem igényel
- Tisztítás: A hagyományos kerámialapos ("alulról izzós") főzőlapokat nehezen lehet takarítani, mert az üvegkerámia lap alatt izzó tekercs akkor is lead maradékhőt, amikor nincs rá szükség. A kifutó ételek azonnal ráégnek a főzőlapra
Indukciós / félindukciós főzőlapok
Előnyök:
- Esztétika: Az indukciós főzőlapok egyszerű lapos dizájnnal rendelkeznek, így minden konyhába (stílustól függetlenül) illeszkednek
- Energiatakarékosság: Jelenleg nem létezik energiahatékonyabb módja a főzésnek. Az indukciós főzőlapok csak az elektromágneses mezőjükbe tett edényeket melegítik fel (csak a mágnesezhető edényeket). A főzőlap csak akkor fog "energiát fogyasztani" ha vastartalmú edényt teszünk a főzőzónára, enélkül ha be is van kapcsolva, minimális energiát fogyaszt
- Biztonság: Nincs nyílt láng, nincs izzó tekercs. Ha a készülék bekapcsolva marad de nincs felette edény "nem működik" így balesetet sem okozhat
- Tisztítás: A gáz és kerámialapos főzőlapokhoz képest a hő nem alulról jön, maga az edény melegszik fel. A főzőlap felülete csak annyira fog felmelegedni amennyire az edény viszamelegíti. Ezért sokkal könnyebb tisztítani mint a gáz vagy kerámia főzőlapokat.
Hátrányok:
- Jelenleg drágább mint a gáz, vagy a hagyományos üvegkerámia főzőlapok
- Csak az olyan edények használhatóak, amiknek "mágnesezhető az alja"
- "Nem használhatóak az edényeim, le kell cserélnem őket" - Ez így általánosságban nem igaz! Nagy valószínűséggel használhatóak, tesztelje mágnessel az edény alját!
- Megfelelő elektromos hálózat szükséges
- Félindukciós főzőlapjaink egyik oldalon hagyományos karámialapos, másik oldalon indukciós zónákkal vannak ellátva így soha nem okozhat gondot hogy milyen edénye van otthon (Jelenleg félindukciós főzőlap nincs kínálatunkban)